#bloggerlife - és ami mögötte van...

kedd, november 17, 2015

#bloggerlife

Sajtótájékoztatók, blogger reggelik, termékbemutatók, divatesemények, tökéletesen beállított hangulatfotók, outfitet, sminkek, ételfotók - és ami mögötte van.
Régóta érik bennem ez a bejegyzés. Egyrészt azért, mert sok olyan dolog van amit nem tudok magamban tartani: mit csinál ilyenkor a blogger? Leírja. Másrészt pedig szeretném, ha olyan emberek is bele látnának ebbe a világba (remélem mondhatom, hogy ez egy külön világ), akik más életformát élnek, mégis érdeklődnek eziránt a téma iránt. 

- Szívvel-Lélekkel: Ezt máshogy nem lehet! -

Szerintem a legfontosabb, hogy visszafoghatatlan szenvedélyt érezz aziránt a téma iránt amiről a blogod szól. Én, csak így tudom átadni az olvasóimnak amit mondani szeretnék.
Nagy hibám vagy jó tulajdonságom - még nem sikerült eldönteni - , hogy szeretem az embereket. Próbálom ezt leplezni, főleg egy komor hétfő reggelen, de kiderül, hogy nem nagyon sikerül. Én hiszek az emberekben, hiszek abban, hogy vannak jó emberek és szeretek kommunikálni ezekkel az emberekkel, szeretek segíteni. Sokszor hátrány, mert ott vágnak át ahol tudnak, de hát "ilyen ez a show biznisz"...
A blogomat tulajdonképpen úgy is tudnám jellemezni, hogy egy óriási szív, ami befogadja azt, aki beakar jönni. Akár egy pillanatra, akár átmenetileg, akár örökre. Mit értek ez alatt? Gyere, ha felkelti egy jó cikk a figyelmedet, maradj, ha több minden érdekel és hagyj el, ha mindent meg tudtál amit szerettél volna. Ha el is hagysz, nem baj, viszel egy darabot a szívből, ha pedig örökre maradnál, maradj, hűségedet meghálálom, segítelek. 1. A bloggerek kapcsolatai különböző cégekkel - Terméktesztek

A blogolás is egy folyamat, aminek úgymond külön lépcsőfokai vannak és a cél, hogy egyre feljebb jussunk. Mit lát az olvasó? Azt, hogy tele a blog, a facebook és az instagram is termékekkel, különböző árkategóriákból. Felmerül a kérdés, hogy honnan van? Kapom? Veszem? 
Nézzük az én helyzetemet, hiszen így tudok legjobban példákat felhozni. 
Körülbelül másfél éve kezdtem a blogomat írni. Nálam úgy működött, hogy fanatikusként vásároltam a termékeket és hoztam róluk a bejegyzést. A mai napig nagyrészt ilyen cikkeket találtok a blogon. 

DE! Szerencsésnek és kitartónak mondhatom magam, hiszen ezek között a cikkek között már találtok támogatott írásokat is, amikhez küldték a terméket. Ez egyfajta szimbiózis, hasznos együttélés a blogger és a cég között. A cégnek jó, hiszen a blogger visszajelez nekik a termékük minőségéről és emellett reklámozza azt, a bloggernek is jó, hiszen nem kellett megvásárolnia. 

A multik keresnek meg engem vagy én őket? Mindkettő. Volt, hogy kaptam megkeresést, ilyenkor persze örülök, mint majom a farkának, hiszen ez egyfajta elismerése a munkámnak, ez azt jelenti, hogy tetszik nekik, ahogyan kifejtem a véleményem, tetszenek a képek stb. 
A másik fele pedig, amikor én írom az emaileket, az elképzeléseimmel, ötleteimmel, hogyan tudnánk együttműködni, van e lehetőség rá... Negatív tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy az esetek 60 %-ban válaszra sem méltatnak. De örülök, hogy a 40 %-a célba ér, hiszen ez egy új projekt kezdetét jelenti. Szerintem már érezni lehet, hogy a cégek kezdik bevonni a marketingbe a bloggereket. Külföldön ez már régóta működik. Úgy gondolom, hogy egy nagyobb vállalatnak igenis meg kell engednie magának, hogy ingyen terméket küld tesztelésre, hiszen cserébe reklámot kap. 

A lényeg: Adok-kapok. Ez csak így működik. A cég terméket ad, a blogger cserébe reklámot, véleményt és vásárlókat.


2. Események

Én személy szerint nagyon szeretem a divatbemutatókat, blogger reggeliket, termékbemutatókat mert ilyenkor más bloggerekkel is megismerkedhetek. Úgy érzem összehoz minket egy ilyen esemény. Mivel nekem még nincs saját fotósom, mint több bloggernek ezért mindig elkísér a fényképezőgépem. Törekszem arra, hogy a lehető legjobb képeket hozzam el nektek.
Sokan közülünk meghívást kapnak tervezőktől, cégektől, a másik fele pedig általában regisztrál. A legtöbb helyre Press jeggyel juthatunk be, ami szerintem nagy megtiszteltetés.


3. Bloggerek közötti viszony

Rögtön az események után meg is említeném, hogy bizony egy ilyen nem csak összekovácsolja az embereket, hanem igen erősen jelen van a rivalizálás. Legfőbb szempontok a ruha, a haj, a smink vagyis a kinézet. Nagyon vicces, jókat szoktam nevetni mikor körbe nézek és azt látom, hogy minden nő a másikat nézi tetőtől talpig.
Tipikus viselkedés jellemez minket, sok nő egy helyen: rivalizálunk, de ha "baj van" összetartunk.
Szerintem az egyik legfontosabb, hogy az olvasók ne érezzenek ebből semmit. Nem az ő gondjuk, hanem a miénk, nem szabad őket választás elé állítani.


4. Megmérettetések

Sokszor igazságtalannak érzem a díjkiosztókat, versenyeket, ugyanis azt veszem észre, hogy a már befutott, keresett bloggerek nyernek legtöbbször, a "kicsiket" észre sem veszik. Szerintem egy csomó cég által szponzorált bloggernek nem jelent annyit egy olyan díj, ami nekünk, kezdőknek élete álma. Esélyt kéne adni a tehetséges kezdőknek, hiszen így tudunk fejlődni. Nekünk még szükségünk van a reklámra, ahhoz, hogy megismerjen a nagy világ.
Sokunk nevében mondhatom: Nagyon sok munkánk van egy pályamunkában. A szívünk mélyén tudjuk, hogy kevés az esély, de a remény ott motoszkál az utolsó percig.


5. Munka

Az olvasó a kész blogot, cikket, videót látja. De mennyi munka van mögötte... Egy terméktesztnél maga a kipróbálási idő egy hosszú folyamat. Mire megismered annyira, hogy átfogó és hasznos véleményt tudj róla alkotni... aztán befotózni, fényeket beállítani, képet szerkeszteni, cikket megírni, reklámozni... A videónál összehozni értelmes mondatokat, minőségi képet, hangot, megvágni.... és mindezek előtt létrehozni egy olyan környezetet ami jól mutat mögötted a videóban.
Fenntartani az olvasók érdeklődését. Szerintem ez az egyik legnehezebb feladat és sajnos bevallom, nekem nem mindig sikerül, de dolgozom azon, hogy a legjobbat adjam ki a kezemből mindig.


Összefoglalva...

A siker nem jön magától, minden egyes akadállyal meg kell küzdeni, hogy előrébb jussunk. Sokszor nem olyan édes ez az élet, mint amit a képek mutatnak. De az én mosolyom nektek szól, értetek van...You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Örülök, hogy megírtad ezt a posztot. :)
    Nagyon érdekes volt olvasni, úgy is hogy én magam is benne élek. Jó látni más szemszögét is.
    Az olvasóknak pedig nem árt tudni, hogy mi van a "csillogás" mögött. ;)

    VálaszTörlés

Subscribe